TIPS & TRICKS
Rust en eenvoud creëren met kleur.
Je hebt vast wel eens gehoord dat kleuren ‘’het hart’’ van een huis vormen. Ze hebben de kracht om de sfeer, uitstraling en het gevoel van een ruimte te beïnvloeden. Als interieurontwerper met een passie voor rust, eenvoud en minimalisme, begrijp ik maaral te goed hoe cruciaal de keuze van kleuren is. In deze blog deel ik praktische tips en handige trucs waarmee je een kleurenpalet kunt creëren dat de basis vormt voor jouw perfecte thuis.
Misschien sta je op het punt om te verhuizen, of wil je je huidige interieur nieuw leven inblazen en meer eenheid en rust creëren. Dit is het moment om zorgvuldig na te denken over de kleuren die je gaat gebruiken. Het vormt namelijk een sterke basis: een soort vertrekpunt waarop je kunt bouwen en vanuit daar keuzen kunt maken over hoe je jouw ruimte wilt vormgeven. Soms zijn slechts een paar kleine aanpassingen voldoende, terwijl andere interieurs vragen om een frisse start. Maar voordat we in de details duiken, laten we teruggaan naar de basis: hoe kies je de juiste kleuren?
Het creëren van rust en eenvoud in je interieur draait om het verminderen van ruis en het omarmen van de schoonheid van eenvoud. Dat betekent niet dat je al je muren stralend wit moet schilderen. Sterker nog, vermijd het gebruik van extreem helder wit en kies in plaats daarvan voor warme tinten die net zo fris ogen maar niet steriel aanvoelen. Het Japandi kleurenpalet sluit naadloos aan bij deze filosofie, omdat het de perfecte balans tussen Scandinavisch en Japans design weerspiegelt. Dit palet omvat zachte, neutrale tinten die een kalmerende atmosfeer scheppen.
Misschien ben je bang dat dit te eentonig wordt, en dat is begrijpelijk. Een monochroom kleurenpalet kan snel saai aanvoelen. Daarom is het essentieel om contrast toe te voegen om de interesse van het oog te wekken. Dit kan bereikt worden door het combineren van lichte en donkere tinten, het spelen met boeiende vormen, texturen of materialen.
Nu weten we waar we naartoe werken, laten we aan de slag gaan! Begin met het kiezen van drie basiskleuren. Dit aantal is overzichtelijk en biedt een mooi startpunt voor verdere verfijning. Wanneer je deze kleuren kiest is het belangrijk dat je een checklist afgaat voor in jouw huis: Hoe valt het licht binnen in de verschillende kamers? Wat zijn de zichtlijnen? De manier waarop kleuren eruit zien onder verschillende lichtomstandigheden kan variëren, dus experimenteer met verfsamples op grote stukken papier en plaats ze op de muren om te zien hoe ze zich gedragen in verschillende situaties.
Het 60-30-10 Principe
Een gebalanceerd kleurenpalet voor je ruimte kan eenvoudig worden samengesteld met behulp van het 60-30-10 principe. Dit principe stelt dat 60 procent van de ruimte (inclusief vloeren, muren en grote meubelstukken) wordt gedomineerd door een enkele kleur. Daarnaast moet 30 procent (bijvoorbeeld gordijnen, tapijten en kleinere meubelstukken) een secundaire kleur of textuur bevatten, terwijl de overige 10 procent (zoals kunst, decoratie en kussens) wordt toegewezen als accentkleur.
De 60 procent vertegenwoordigt de algehele kleur van de kamer, die fungeert als achtergrondkleur waarop je de overige 30 en 10 procent kunt bouwen.
De 30 procent vertegenwoordigt de secundaire kleur in je ruimte, die de hoofdkleur ondersteunt maar genoeg verschilt om de ruimte boeiend te maken. Stel je voor dat je de helft van deze kleur gebruikt ten opzichte van de hoofdkleur.
Die laatste 10 procent biedt ruimte voor je accentkleur, waar je iets gedurfder kunt zijn. In het geval van Japandi-ontwerp kan dit bijvoorbeeld houtskool, een diepe aardse groene of bruine tint zijn, of zelfs een subtiele pastelkleur, afhankelijk van de sfeer die je wilt creëren. Deze 10 procent voegt karakter toe aan de kamer of houdt deze neutraler. Onthoud dat contrast een ruimte boeiend maakt, en de verhouding van 10 procent kan van vitaal belang zijn bij het creëren van dit contrast.